Geschiedenis

Geschiedenis Handbal de Tukkers

In augustus 1961 besluit een aantal modinettes, werkzaam bij confectiebedrijf Kayzer uit Lonneker, een handbalvereniging op te richten. Het confectiebedrijf dat als embleem een Halterman voert, is de aanleiding voor de naamgeving. De grote stimulator was bedrijfsleider H. Mensink, bijgestaan door de sportieve M. Rekers.

Handbalvereniging De Halterman speelden in een geel shirt en blauwe broek. Tijdens de zaalcompetitie maakten ze gebruik van het gymnastieklokaal van de school in Mariaparochie en tijdens de veldperiode maakten ze gebruik van de velden van De Tukkers. Als tegenprestatie maken ze hiervoor de kleedruimtes schoon.

Het handbalteam bestond uit 11 speelsters en het veld was van dezelfde afmeting als een voetbalveld. Voor de wedstrijd werd met linten de cirkel afgezet. Men speelde op het veld op voetbalschoenen. In 1976 zit de handbalvereniging echter met een groot probleem. Oorzaak is dat de vereniging niet over een verhard handbalterrein bezit, wat bij de NHV met ingang van 1975/1976 verplicht is gesteld om aan de competitie te kunnen meedoen.

Een verzoek bij de gemeente loopt op niets uit en in 1976 gaan de handbalvereniging De Halterman en RKSV De Tukkers een fusie aan. Daardoor kan bij het Tukkersveld, het grasveld, waar de Halterman voorheen gebruik van maakte, een asfaltveld worden aangelegd.

Vanaf die tijd is De Halterman door het leven gegaan als Handbalvereniging RKSV De Tukkers.

Na vele jaren in de regioklasse te hebben gespeeld, werd het 1e team in 2013 kampioen in de hoofdklasse en promoveerde naar de landelijke 2e divisie.

In 2016 heeft de vereniging ongeveer 170 leden en zijn alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd. De bekendste speelster, voort gekomen uit de jeugd, is Olga Assink.

Zij speelde vele interlands voor oranje en is tijdens het EK van 2016, assistent bondscoach van het Nederlands damesteam. Daarnaast is ze samen met Arjan Averink hoofdtrainer bij de Tukkers.

In 2016 is met behulp van financiële ondersteuning van de Gemeente Tubbergen, de provincie Overijssel, Rabobank projectenfonds en vrijwilligers een Beachveld aangelegd.

Hierdoor kan de vereniging ook meer activiteiten ontplooien op het gebied van Beachhandbal.