Geschiedenis

Geschiedenis van de afdeling handbal van de Tukkers

In augustus 1961 besluit een aantal modinettes, werkzaam bij confectiebedrijf Kayzer uit Lonneker, een handbalvereniging op te richten. Het confectiebedrijf dat als embleem een Halterman voert, is de aanleiding voor de naamgeving. De grote stimulator was bedrijfsleider H. Mensink, bijgestaan door de sportieve M. Rekers.

Handbalvereniging De Halterman speelden in een geel shirt en blauwe broek. Tijdens de zaalcompetitie maakten ze gebruik van het gymnastieklokaal van de school in Mariaparochie en tijdens de veldperiode maakten ze gebruik van de velden van De Tukkers. Als tegenprestatie maken ze hiervoor de kleedruimtes schoon.

Het handbalteam bestond uit 11 speelsters en het veld was van dezelfde afmeting als een voetbalveld. Voor de wedstrijd werd met linten de cirkel afgezet. Men speelde op het veld op voetbalschoenen. De eerste trainster is mejuffrouw B. Schröer. In 1966 wordt er van start gegaan met het spelen van een zaalcompetitie. In dit jaar vindt er ook een

trainerswissel plaats en J.E.S ter Haar wordt aangetrokken. In mei 1967 promoveren de handbaldames van de tweede klasse naar de eerste klasse op afdelingsniveau, ze spelen op dat moment twee jaar in de tweede klasse. Na een jaar op eerste klasse niveau gehandbald te hebben wordt er in 1968 voor het eerst een jeugdteam ingeschreven voor de competitie.

In 1970 wordt De Halterman volledig zelfstandig omdat het confectiebedrijf wordt overgenomen door Lee Cooper. De vereniging telt op dat moment dertig leden. In 1972 wordt het eerste team kampioen in de zaalhandbalcompetitie. Elf jaar na oprichting van de vereniging. Ze promoveren dan naar de tweede klasse.

In 1976 zit de handbalvereniging echter met een groot probleem. Oorzaak is dat de vereniging niet over een verhard handbalterrein bezit, wat bij de NHV met ingang van 1975/1976 verplicht is gesteld om aan de competitie te kunnen meedoen. Een verzoek bij de gemeente loopt op niets uit en in 1976 gaan de handbalvereniging De Halterman en RKSV De Tukkers een fusie aan. Daardoor kan bij het Tukkersveld, het grasveld, waar de Halterman voorheen gebruik van maakte, een asfaltveld worden aangelegd. Vanaf die tijd is De Halterman door het leven gegaan als Handbalvereniging RKSV De Tukkers. Of het aan de nieuwe naam ligt, het verharde veld of de fusie, het legt de handbal geen windeieren. Twee jaar op rij worden de dames kampioen. In dat laatste jaar is er een nieuwe trainer met de naam A. Maathuis. Met deze trainer promoveert De Tukkers wederom naar de tweede klasse.

Vanaf 1976 meldt veel schooljeugd zich aan en is de jeugdafdeling een feit.

In augustus 1984 wordt er gestart met een herenteam in de handbalcompetitie, het blijft in alle jaren moeizaam een team te formeren en uiteindelijk valt in 1993 het doek voor de herenhandbal.

In 1984 is Henk Kruse trainer van de dames en met hem worden vele succes behaald. Zowel veld als zaalcompetitie en zelfs wordt er meegedaan met de Nederlandse kampioenschappen veld. Dit wordt gespeeld in 1986 en 1987.

Na Henk Kruse neemt Marian Lucas de honneurs waar als trainster. Met haar als trainster reiken de dames ver in het bekertoernooi. Het lukt zelfs om tweede divisie ploeg E&O uit te schakelen. Helaas is de eerste divisieploeg Quick te sterk en stranden ze in de derde ronde. In 1990 wordt Martin Bergman aangetrokken als trainer voor de selectie. In maart 1992 is zijn eerste kampioenschap in de zaal een feit en promoveert het team naar de eerste klasse. In 1993 wordt het trainersstokje over gegeven aan trainster Dinie Wennink. Zij zal in april 1995 afscheid nemen en dan wordt Henny Leussink trainer van De Tukkers. Henny Leussink zal maar liefst zeven jaar trainer blijven bij De Tukkers en had een belangrijke rol in de opleiding van jeugdspelers.

In 1997 werd met trainer Henny Leussink in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen de strijd om het kampioenschap verloren. Wel was de tweede plek goed voor een promotie naar de nieuw te vormen 3e divisie. Het eerste seizoen werd meteen bovenin meegedaan en eindigde het team knap als derde. In 1999 winnen de Tukkers de felbegeerde Twentse beker, nog steeds onder leiding van Henny Leussink. Samen met hem wordt het eerste damesteam in 2001 kampioen in de derde divisie. Henny neemt afscheid in 2002.

Hans Hogendijk wordt de opvolger maar hij kan de verwachtingen niet waar maken en zal halverwege de competitie stoppen. Speelster Daniëlle Oude Geerdink neemt het dan van hem over. Uiteindelijk zal ze vijf jaar als trainster verbonden zijn aan De Tukkers. Daarna neemt Laurens Beld in seizoen 2007-2008 en 2008-2009, op dat moment speelde het team eerste klasse. In 2009 wordt Johan Hage trainer. Na jarenlang in de 1e klasse te hebben gespeeld worden de klassen om gegooid en komen de dames in de regioklasse.

Seizoen 2012/2013 is Carel Lamboo de trainer en coacht Danielle oude Geerdink tijdens de wedstrijden. Helaas verlaat Carel na een seizoen De Tukkers en zijn opvolger is Olga Assink. Daniëlle en Olga gaan beide de dames voorzien van oefenstof en ook de coaching gaan ze samen doen. Naast het trainerschap kon Olga al haar ervaring ook nog soms in het veld laten zien. In 2014 is er een kampioenschap te vieren na winst op SVBO uit Drenthe. Het kampioenschap betekende echter nog geen promotie, daarvoor moesten de dames in promotiewedstrijden nog een plek afdwingen, wat lukte in april 2014.  De Tukkers promoveren naar de 2e divisie. Nog nooit eerder heeft De Tukkers op zo’n hoog niveau gespeeld. Onder leiding van Olga Assink en Danielle Oude Geerdink maken ze gelijk indruk.  Na drie jaren neemt Arjan Averink het stokje over van Danielle, hij vormt dan samen met Olga het trainersduo. De samenwerking tussen Olga en Arjan werpt ook vruchten af want in 2019 wordt het eerste damesteam wederom kampioen en is de eerste divisie een voldongen feit. Het eerste damesteam promoveerde met trainers Olga Assink en Arjan Averink naar de 1e divisie, een uniek feit voor een klein Twents dorp! De dames schreven geschiedenis!

De dames beleefden het eerste jaar een pittig seizoen met wedstrijden door heel Nederland, maar wisten zich knap te handhaven. Het damesteam van de Tukkers groeit uit tot een stabiele eerstedivisionist. De groei betekent ook iets voor de andere damesteams. Het 2e damesteam promoveert naar de hoofdklasse. Trainer van het tweede damesteam is dan Jop Hagreize.

Het gouden trainersduo Olga en Arjan maakte bij de start van seizoen 2020/2021 plaats voor Nicole Kooiker. In 2020 speelt het eerste damesteam nog steeds op het een na hoogste niveau van Nederland. Na vier wedstrijden leggen de Corona maatregelen de gehele competities stil. In september 2021 kunnen we nukkig weer verder bouwen aan de geschiedenis van de handbal.

Wist je dat?

Naast de werkgroep handbal is er een uitgebreide technische commissie en een activiteiten commissie. De jeugdafdeling groeit en bloeit. Langzaam groeit de afdeling handbal naar 200 leden, er zijn maar liefst 4 senioren damesteams.

De bekendste speelster, voortgekomen uit de jeugd, is Olga Assink. Zij speelde vele interlands voor oranje en is tijdens het EK van 2016, assistent-bondscoach van het Nederlands damesteam. Verder staan de Tukkers bekend om het spelen met voornamelijk speelsters uit eigen jeugdopleiding.

In 2016 is met behulp van financiële ondersteuning van de Gemeente Tubbergen, de provincie Overijssel, Rabobank projectenfonds en vrijwilligers een Beachveld aangelegd.

Hierdoor kan de vereniging ook meer activiteiten ontplooien op het gebied van Beachhandbal.

Ereleden:

Ans Kok, Danielle Oude Geerdink.