Angelique ter Horst

Angelique ter Horst is 47 jaar en moeder van 3 kinderen (17, 15 en 13 jaar), is in haar jeugdjaren begonnen met handbal. Jaren heeft ze in Dames 1 gespeeld, daarna een aantal jaren Dames 2 en nu speelt ze op iets lager niveau bij Recreanten 1. Naast handbal, wandelt ze veel en een andere hobby is puzzelen, zowel leg- als kruiswoordpuzzels.

Wat doe je bij De Tukkers?
‘Op dit moment heb ik verschillende taken bij De Tukkers, zoals: scheidsrechter, scheidsrechterscontactpersoon, wedstrijdtafel bij Dames 1 en de A-jeugd. Deze spelen beide op hoog niveau. Dames 1 speelt 2e divisie landelijk en onze A-jeugd speelt divisie regionaal. Het gaat er soms heftig aan toe, we moeten dus altijd als wedstrijdtafel erg alert zijn. Daarbij help ik Marieke Droste bij het inplannen van de competitie van onze thuiswedstrijden en ik maak de planning voor de scheidsrechters en de zaaldienst van onze thuiswedstrijden. Tevens stuur ik het programma naar Op en Rond de Essen, Ons Contact en de Dorpsraad, zodat zij het kunnen plaatsen op hun site of blad.’

‘Na vele jaren gecoacht te hebben bij Esmee, ben ik daar afgelopen seizoen mee gestopt, helaas. Ik vond het altijd erg leuk om te doen, maar kon mijn fanatisme niet meer kwijt in haar team. Bij gebrek aan train(st)ers heb ik besloten om dit jaar de C2 en D1 samen met Gerard Keupink op de dinsdag te trainen en op de donderdag train ik deze meiden samen met 2 maatschappelijke stagiaires. De E1 traint er op donderdag ook nog bij.  Erg leuk, maar de meiden kunnen/moeten nog heel veel leren, ik hoop dat ik daar een steentje aan kan bijdragen. De meiden van de D1 hebben het erg zwaar dit seizoen, indien mogelijk wil ik hen ook helpen bij het coachen van hun wedstrijd.’
Hoeveel tijd besteed je aan al die vrijwilligerstaken?
‘In het algemeen ben ik wel een aantal uren kwijt aan vrijwilligerswerk. De meeste uren zitten in een korte tijd bij het inplannen van de scheidsrechters en de zaaldienst. Dit is altijd een hele klus, maar het programma is altijd mooi op tijd bekend. De planning maak ik altijd in september en december. Op dat moment kost het best veel tijd, maar als het allemaal weer is ingevuld en het past allemaal, dan geeft het ook weer een goed gevoel.’

Hoe lang doe je al vrijwilligerswerk bij De Tukkers?
‘In al mijn jaren bij de Tukkers heb ik al verschillende taken uitgevoerd. Als 16-jarige trainde en coachte ik ook al jeugd, Olga Assink was toen 1 van die meiden. Dit kwam door, toen mijn trainster, Joke Oude Geerdink. Eerst ging ik soms helpen, daarna stond je er gewoon alleen voor. Ook heb ik in die tijd de scheidsrechterscursus gevolgd en ben destijds 12,5 jaar scheidsrechter geweest. Daar ben ik mee gestopt toen de kinderen werden geboren. Sinds 1999 ben ik de indeling gaan doen van de scheidsrechters en de zaaldienst en de wedstrijdtafel bij Dames 1. Hierdoor was ik nog steeds betrokken bij Dames 1, omdat het voor mij zelf niet meer haalbaar was om bij hen te spelen. Sinds een jaar of 5 ben ik weer begonnen als scheidsrechter, dus al met al, wel 30 jaar van alles wat.’

Wat maakt het vrijwilligerswerk bij De Tukkers voor jou leuk?
‘Het fanatisme uit kunnen voeren in je hobby. Ook al is het niet altijd direct in de vorm van het spelletje handbal. Het geeft mij een goed gevoel, als het allemaal goed verloopt.’

angelique_ter_horst

Hoe ben je eigenlijk vrijwilliger geworden?
‘Door eerst als jonge meid te helpen met jeugdtrainingen en vandaar uit komen er steeds meer dingen op je pad. Mijn kinderen zitten nu ook al in het vrijwilligerswerk van de Tukkers, zowel bij de voetbal als de handbal.’
Voel je je gewaardeerd als vrijwilliger?
‘Ja hoor, ik heb regelmatig positieve reacties gehad van mensen om me heen. Dat geeft je ook weer positieve energie om door te gaan.’

Wat vind je goed gaan bij De Tukkers en wat kan volgens jou nog verbeterd worden?
‘In het algemeen is alles wel goed geregeld. Misschien is het soms goed te luisteren naar mensen om ons heen en daar dan ook wat mee te doen. Verbeterpuntje?’